Beheren
Gebruikers
Gebruikers verwijderen

Zo kan je handmatig of in bulk gebruikers verwijderen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

In sommige gevallen wil je dat een gebruiker geen toegang meer heeft tot de online academy. In dat geval kun je een account inactief maken of verwijderen.

Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld met langdurig verlof gaat, kan je het account tijdelijk inactief maken. De leerhistorie en gebruikersgegevens blijven dan bewaard, maar de gebruiker kan niet meer inloggen.

Als een werknemer bijvoorbeeld uit dienst treedt, kan je ervoor kiezen om deze gebruiker permanent te verwijderen. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Een individuele gebruiker verwijderen

1. Navigeren
    Klik links in de menubalk op 'Gebruikers'.

2. Gebruiker zoeken
    Zoek de betreffende gebruiker met behulp van de zoekbalk of een van de kolommen.

3. Gebruiker verwijderen
    Klik rechts in de tabel - naast de naam van de gebruiker - op het prullenbakje en verwijder de gebruiker.

Meerdere gebruikers tegelijkertijd verwijderen

Er zijn twee manieren waarop je meerdere gebruikers tegelijkertijd kan verwijderen. Welke manier je kiest, kan je laten afhangen van het aantal gebruikers dat verwijderd moet worden.

Kleine groep gebruikers

Wanneer je bijvoorbeeld ±10 gebruikers wil verwijderen, kan je deze manier van verwijderen gebruiken:

1. Navigeren
    Klik links in de menubalk op 'Gebruikers'.

2. Gebruikers zoeken
    Zoek de betreffende gebruikers op met behulp van de zoekbalk of een van de kolommen. Wanneer je een van de gebruikers hebt gevonden, selecteer je die gebruiker door te klikken op het vierkantje helemaal links in de tabel voor het gebruikers-ID. Selecteer op dezelfde manier alle gebruikers die je wil verwijderen.

3. Gebruikers verwijderen
    Klik rechtsboven de tabel op het prullenbakje en verwijder alle geselecteerde gebruikers.

Grote groep gebruikers

Wanneer je een grote groep gebruikers wil verwijderen, kan je dit doen door middel van de importfunctie in het gebruikersbeheer. Kies het importicoon rechtsboven bij 'Gebruikers' en volg de onderstaande stappen:

1. Selecteer de juiste importfunctie
    Kies de actie die je wil doen, in dit geval 'Gebruikers verwijderen'.

2. Vul het template in
    Klik op 'Volgende' en download het template. Vul in het template alle e-mailadressen in van de gebruikers die je wil verwijderen. Sla het bestand op (als xlsx-bestand).

3. Upload het template
    Plaats het bestand in het 'Drag & drop' vak en klik op 'Volgende'.

4. Controleer je importbestand
    Hier kan je zien of er eventueel gebruikers in het bestand staan die niet herkend worden in het systeem. Als alles goed staat, zie je hier het aantal gebruikers dat wordt verwijderd.

5. Gebruikers verwijderen
    Klik op 'Start import' om de gebruikers te verwijderen.

🚨 Let op!

Voordat je een gebruiker verwijdert, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je dit wilt doen. Deze actie kan namelijk niet meer hersteld worden. Wanneer je een gebruiker verwijdert, verwijder je automatisch ook alle leerhistorie en certificaten die aan deze gebruiker zijn gekoppeld.