Skills

Leer meer over het gebruik van skills in de academy

Geschreven door Floor Takman
Deze week bijgewerkt

Als je leert, verbeter je je huidige skills, of doe je nieuwe skills op. We maken het resultaat van leren inzichtelijk. Een gebruiker heeft een skill overzicht waarin hij zijn skills kan toevoegen en beoordelen. Daarnaast kun je als beheerder skills aan een functie toewijzen. Zodat de gebruiker deze skills op zijn skill overzicht krijgt. In dit artikel zal verder uitgelegd worden hoe dit werkt.

Welke skills zijn er beschikbaar in de academy

We hebben aan je academy alvast een standaard lijst met skills toegevoegd. Dit zijn skills die voor veel organisaties relevant zijn, een combinatie van hard skills en soft skills. Deze lijst kun je aanpassen aan jouw organisatie. Door er skills aan toe te voegen, standaard skills inactief te maken, of door de naam van een standaard skill aan te passen.

Standaard skill aanpassen

• Ga via 'Organiseren' in het menu naar de tab 'Skills'.

• Klik op het pennetje achter de skill die je wil wijzigen.

• De volgende aanpassingen kun je doorvoeren aan een standaard skill:

• Titel van de skill. Dit is de naam van de skill zoals de gebruiker deze ziet in zijn skill overzicht.

• Beschrijving van de skill. Deze beschrijving wordt meegegeven bij het vragen van feedback op een skill. Daarnaast ziet de gebruiker deze beschrijving op de detail pagina van de skill.

• Actief. Als de skill actief is, kan een beheerder deze aan een leeractiviteit toevoegen of functie toevoegen. Daarnaast kan de gebruiker een actieve skill aan zijn skill overzicht toevoegen.

• Standaard instellingen herstellen. Hiermee pas je de skill terug aan zoals deze in de standaard lijst stond. De naam en beschrijving worden terug gezet en de vertalingen worden weer verwijderd.

• Soort. Van een standaard skill kun je niet aanpassen of dit een hard skill of een soft skill is.

• Talen. Pas de vertalingen aan voor deze skill, voor de verschillende talen die actief zijn in je academy.

Nieuwe skill toevoegen

• Ga via 'Organiseren' in het menu naar de tab 'Skills'.

• Klik op het plus icoon om een skill toe te voegen.

• De informatie voeg je toe aan een skill:

• Titel van de skill. Dit is de naam van de skill zoals de gebruiker deze ziet in zijn skill overzicht.

• Beschrijving van de skill. Deze beschrijving wordt meegegeven bij het vragen van feedback op een skill. Daarnaast ziet de gebruiker deze beschrijving op de detail pagina van de skill.

• Actief. Als de skill actief is, kan een beheerder deze aan een leeractiviteit toevoegen of functie toevoegen. Daarnaast kan de gebruiker een actieve skill aan zijn skill overzicht toevoegen.

• Soort. Geef aan of het een hard skill of een soft skill is.

• Talen. Voeg vertalingen toe aan deze skill, voor de verschillende talen die actief zijn in je academy.

Skills toevoegen aan leeractiviteiten

Aan leeractiviteiten kunnen skills gekoppeld worden. Dit doe je onderaan op de detail pagina van de leeractiviteit. Aan een leeractiviteit kun je maximaal vijf skills toewijzen. Door skills toe te voegen aan leeractiviteiten, kunnen gebruikers op de skill detail pagina zien met welke leeractiviteiten ze deze skill kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt een skill automatisch toegevoegd aan het skill overzicht van een gebruiker als hij drie leeractiviteiten over die skill heeft afgerond.

Skills toewijzen aan een functie

Aan een functie kun je ook skills toewijzen. Gebruikers met deze functie, krijgen deze skills dan automatisch te zien in hun skill overzicht. Volg hiervoor de volgende stappen:

• Ga via 'Organiseren' in het menu naar de tab 'Functies'.

• Selecteer bij de functie waar je skills aan wil toewijzen het potloodje.

• Ga op de detailpagina van de functie naar de Skills tab.

• Klik op Toevoegen en selecteer één of meerdere skills uit de lijst.

• Je kunt maximaal 20 skills toewijzen aan een functie.

• Voeg de skills toe.

• Per skill kun je een streefniveau toevoegen.

• Dit streefniveau ziet de gebruiker terug op zijn detailpagina van de skill.

• Het invullen van een streefniveau is optioneel.

• Sla de wijzigingen in de functie op.

Skill overzicht gebruiker

Via het menu ‘Mijn groei’ ga je naar ‘Skills’. Hier vind je een overzicht van je skills.

Functieskills

Zoals eerder toegelicht kunnen skills toegewezen worden aan een functie. Skills die aan je functie zijn toegewezen, krijg je automatisch te zien in je skill overzicht. Een functieskill heeft het label 'Functieskill' in de tegel van de skill. Een functieskill kun je niet verwijderen uit je skill overzicht.

Als je een functie niet meer hebt, of als er een skill verwijderd wordt van een functie, dan blijft deze skill in je skill overzicht staan. Het is dan echter geen functieskill meer.

Skill toevoegen

Bovenaan worden de focus skills getoond. Om van een skill een focus skill te maken, moet je eerst je skills toevoegen. Hiervoor volg je de volgende stappen:

• Klik rechts in beeld op de knop 'Toevoegen'.

• Zoek in het menu dat volgt de gewenste skill op in de lijst met skills. Je kunt meerdere skills tegelijk selecteren.

• Voeg de skills daadwerkelijk toe met de knop ‘Skills toevoegen’ onder in beeld.

De toegevoegde skills zie je vervolgens terug onder 'Jouw skills'. Door in het kader van de skill op het prullenbakje te klikken, verwijder je deze skill voor jezelf. Als je ervoor kiest om deze skill later toch weer toe te voegen, dan wordt de historie op die skill ook weer zichtbaar.

Als je als gebruiker drie leeractiviteiten volgt waar dezelfde skill aan gekoppeld is, wordt deze skill automatisch toegevoegd aan je skill overzicht. Deze skill krijgt dan het label ‘Nieuw’. Je kunnen skills altijd verwijderen of (weer) toevoegen.

​Focus skill toevoegen

Je kunt maximaal 5 skills toevoegen als focus skill. Dit kunnen skills zijn die je binnen een bepaalde periode verder wil ontwikkelen. Je kunt op twee manieren van een skill je focus skill maken:

• Klik in het kader waar de focus skill zou komen te staan op ‘Focus skill toevoegen’. In het menu dat volgt kun je uit de lijst met je skills je focus skill selecteren en toevoegen.

• Onder ‘Jouw Skills’ kun je in het kader van de focus skill op het icoontje van de focus skill klikken. De skill wordt dan meteen toegevoegd aan je focus skills.

Skill detail pagina

Door op een skill of focus skill te klikken, kom je op de detail pagina van deze skill. Hier kun je verschillende dingen doen en inzien.

• Focus skill. De skill toevoegen of verwijderen als focus skill, door op het icoontje voor de focus skill te klikken.

• Jezelf beoordelen. Via 'Jezelf beoordelen' kun je je eigen niveau op de skill beoordelen. Door het pijltje op de balk te verslepen, kun je jezelf beoordelen van 'Beginner' tot 'Meester'. Bevestig je beoordeling met de knop rechts onderin.

• Beoordeling aanvragen. Via 'Beoordeling aanvragen' kun je een collega vragen om feedback op de skill. Doorloop hiervoor onderstaande stappen.

• Kies op welke skills je feedback wil ontvangen. Je kunt er maximaal 10 tegelijk selecteren.

• In de volgende stap selecteer je aan wie je de feedback wil vragen. Je kunt een ontvanger selecteren die ook toegang heeft tot de academy. Het is ook mogelijk om een externe ontvanger toe te voegen. Diegene ontvangt dan een mail met een linkje naar de pagina waar de feedback gegeven kan worden.

• In het overzicht zie je welke feedback je gaat vragen, en aan wie. Als dit klopt, kun je je feedback verzoek versturen.

• Functieskill. Bij de algemene informatie van de skill zie je het label 'Functieskill' als het een skill betreft die aan je is toegewezen op basis van je functie. Van een functieskill zie je hier ook het door je organisatie ingestelde streefniveau terug.

• Ontwikkeling. De ontwikkeling van je skill niveau inzien in de grafiek. Bekijk hier je ontwikkeling per week, maand of een heel jaar. Je ziet hier je eigen beoordelingen, beoordelingen van collega's en of de skill je focus skill was.

• Leeractiviteiten. Blader door leeractiviteiten waarmee je de skill kunt ontwikkelen. Via het leerlijst icoontje kun je de leeractiviteit toevoegen aan je leerlijst, om deze eventueel later te gaan volgen. Door op de leeractiviteit te klikken, kun je je registreren voor de leeractiviteit en de leeractiviteit meteen starten.

• Afgeronde leeractiviteiten. Bij 'Afgeronde leeractiviteiten' worden de door jou afgeronde leeractiviteiten waaraan de betreffende skill gekoppeld is getoond. Als je nog geen leeractiviteiten over deze skill afgerond hebt, kun je hier doorklikken naar de Bibliotheek, om daar leeractiviteiten op te zoeken waarmee je deze skill zou kunnen ontwikkelen.

• Beoordelingen. Bij 'Beoordelingen' zie je de verschillende beoordelingen van jezelf en je collega's over de betreffende skill. Als je nog geen beoordelingen hebt, kun je vanaf deze plek een beoordeling over jezelf starten.

​Skill niveaus

We hanteren vijf niveaus voor het beoordelen van een skill en voor het in te stellen streefniveau.

• Beginner: Je begint met het verkennen van de skill en bouwt een basis.

• Gevorderd: Je hebt de basis onder de knie en werkt verder aan verdieping.

• Bekwaam: Je experimenteert en verfijnt je vaardigheden kritisch.

• Expert: Je zet automatisch slimme verbeteringen in dankzij uitgebreide kennis.

• Meester: De skill is volledig geïntegreerd in je dagelijks handelen.

Meer lezen over de achtergrond hiervan? Dat kan in dit artikel.